zondag 12 oktober 2008

GEEN SPLITSING KBVB!

SPLITSING VOETBALBOND IS VOLKOMEN ONAANVAARDBAAR


Met ontstentenis neemt BELGIANJOURNAL akte van het feit dat de Heer Anciaux van het zogenaamd multiculturele progressieve partijtje "Vlapro" de Belgische Voetbalbond wil splitsen door middel van financiêle chantage.

Volgende opmerkingen zijn hier op hun plaats:

1) Overal ter wereld probeert men grotere, multinationale en meertalige voetballiga's op te richten. Zij maken deze sport populairder en meer verspreid dan ooit tevoren (denken we in dat opzicht maar aan de Champion's League of aan de vernieuwde UEFA-Beker). De voorstellen om de KBVB te splitsen druisen in tegen de ontwikkeling van de sport zelve. Sterker nog, de FIFA erkent enkel nationale sportfederaties!

2) In België en Nederland wordt al lange tijd nagedacht over het oprichten van een BeNeLiga voor onze topclubs. Uiteraard zal die schaalvergroting onmogelijk worden indien men de kleine Belgische competitie verkavelt.

3) Kleine voetballanden zoals België zijn altijd al benadeeld tegenover grotere voetballanden. Nu al is het voor onze Belgische (top)clubs moeilijk om mee te gaan met de Europese (sub)top. Onze clubcoëfficient in Europa laat ons thans toe een 15de plaats te bekleden. Welnu, een aparte "Vlaamse", "Waalse" (en Duitstalige) competitie zijn per definitie gedoemd om voor eeuwig een figurantenrol te spelen in Europa en de wereld en nooit meer boven het Litouws of Ijslands niveau uit te stijgen.

4) Een gedeeltelijke splitsing van de KBVB opent de deur wagewijd naar een volledige splitsing en zelfs naar een eigen "Vlaamse" en "Waalse" nationale ploeg. Niemand van de supporters wordt hierover geraadpleegd. Logisch, want niemand wil ook zulk een onzinnig voorstel overwegen.

5) Wat gaat men doen in het Brussels hoofdstedelijk Gewest? Gaat men daar buren verbieden om tegen buren te spelen? Men zegt dat men de sportsstructuren aan de institutionele realiteit. Welnu, men vergete niet dat ook het Brussels Gewest daarvan uitmaakt!

6) In alle clubs spelen Nederlands- en Franstaligen alsook buitenlanders samen. Nu wil men ze verbieden om tégen mekaar te spelen. Stel je voor dat men zou voorstellen om de competitie op te splitsen tussen moslims en niet-moslims of tussen blanken en zwarten. Wat vinden de "multiculturele' Vlaamsprogressieven hiervan? Wat vindt hun "socialistische" zusterpartij van dit taalnationalistisch racisme?

7) Nergens ter wereld bestaan nog etnische competities. Eertijds bestonden ze wel in Zuid-Afrika. Zo waren competities op raciale en op geloofsgronden gesplitst. Men noemde dit... apartheid! We wijzen erop dat de FIFA (de wereldvoetbalbond) hiervoor decennialang van het mondiale toneel heeft verbannen.

8) Voetbal is een universele sport. Men hoeft slechts naar WK's te kijken om te zien hoe vele ploegen van alle windstreken zich overal aan dezelfde sportregels houden. Een voorbeeld voor de taalnationalisten die elke bovenstaatse orde afwijzen.

9) Sport hoor mensen samen te brengen. Het gaat om méér dan voetbal. Er zijn 500.000 Belgen die lid zijn van de KBVB en een veelvoud daarvan is betrokken bij de voetbalsport. Daarom ook willen de taalnationalisten dit Belgische netwerk kapotmaken.

10) De perverse logica die stelt dat omdat sport nu eenmaal een communautaire bevoegdheid is, alle sportbonden moeten gesplitst worden, moet opgeheven worden door onmiddellijk sport te herfederaliseren.

We herinneren er ten slotte aan dat het Belgische voetbal er helemaal niet zo slecht aan toe is als soms beweerd wordt, getuige daarvan de prachtige 4de plaats van de (jonge) Rode Duivels op de Olympische Spelen, de heropstanding van de nationale ploeg en de puike Europese prestaties van Standard en Club Brugge. Wij roepen dan ook de KBVB, de supporters en àlle betrokken clubs op om aan de financiële chantage van separatist Anciaux met een kordate NEEN – NON – NEIN te beantwoorden. Voor taalapartheid en voor racisme moeten we ongenadig zijn!

Geen opmerkingen: