zondag 19 oktober 2008

EEN LEZENSWAARDIG BERICHT!

Tegen de splitsing van het amateurvoetbal

9/10/2008

Guy Vanhengel

De Brusselse minister Guy Vanhengel is het helemaal niet eens met de splitsing van het Belgische amateurvoetbal die de Belgische voetbalbond overweegt. Hij is vooral zeer ongerust over de sportieve, culturele en financiële gevolgen die een dergelijk voornemen zouden kunnen hebben voor de Brusselse clubs.

«De Brusselse clubs willen niet kiezen tussen Franstalige en Nederlandse liga's. Dat is normaal. Sport is universeel. In Brussel is het ideaal om mensen van diverse taalgroepen en culturele achtergronden samen te brengen. Bovendien vind ik het niet aan de politieke wereld om van de sportwereld te verlangen dat die zich aanpast aan hen. Nee, het is net omgekeerd. De politieke wereld moet zijn best doen om de sportwereld te ondersteunen. »

Sommige voetbalclubs overwegen toch om in te gaan op de chantage van Bert Anciaux omdat hij geld belooft. Vanhengel raadt hen toch aan om goed te bekijken wat het Brussels Gewest en de gemeenten voor hen kunnen betekenen alvorens een beslissing te nemen.

Volgens Vanhengel lieten de Vlaamse en Franstalige Gemeenschap tot nog toe na om in de sportinfrastructuur van het Brussels Gewest te investeren. « Het Brussels Gewest zelf zal deze legislatuur bijna 25 miljoen euro geïnvesteerd hebben. Bovendien zijn er 26 kunstgraspleinen aangelegd. Nu Anciaux zwaait met 1,5 miljoen euro, moeten de sportclubs eens goed kijken wie hun belangen werkelijk dient.»

Op donderdag 9 oktober is er een bijeenkomst samen met de Brusselse « Entente » met haar 44 clubs om de huidige situatie te analyseren en een andere toekomst te bekijken voor het voetbal in het Gewest.

Na deze vergadering zullen de ministers, de Brusselse « Entente » en haar 44 voetbalclubs een reeks eisen uitspreken die gericht zijn op het behoud van de kosmopolitische en culturele eigenheid van Brussel.

lees ook een vroegere reactie van Guy Vanhengel : "Is het toeval dat de enige sportploegen waarvan de Federatie nog nationaal is, naar Peking gaan?"

Geen opmerkingen: