woensdag 8 oktober 2008

Crisis ultra-kapitalisme verdeelt België (en verdeeld België kan er niet op inspelen)

De tijd dat enkele flamingantische en wallingantische opiniemakers het internetlandschap domineerden ligt - gelukkig - sedert een hele tijd achter ons. Die tijd komt ook nooit meer terug. Wie het groeiende aantal verwijzingen op deze pagina ziet, merkt op dat het verzet tegen de "Nieuwste Orde" groeit. De redactie van TheBelgianJournal publiceert een interessant artikel dat we in Mediadoc terugvonden. De internationale financiële crisis heeft verregaande gevolgen: het Belgisch grootkapitaal wordt opgesplitst omdat we met een anti-Belgische regering zitten in een zeer zwakke staat en op globaal vlak is het einde van het Amerikaans economisch en politiek imperium wellicht nabij (men leze hierover volgend artikel).

Hieronder desbetreffend editoriaal:

EDITO

Financieel systeem kraakt maar Vlaamse splitsingsijver is niet te stoppen
Moeilijk om geloven maar het is zo: ons land zit in het oog van de wereldwijde financiële orkaan, maar op woensdag 8 otktober begint de "Grote Communautaire Kibbelshow" opnieuw !!

Zondag 5 oktober nog titelde de Nederlandse De Telegraaf: "België in één klap bancair dwergstaatje". "België is vannacht teruggebracht tot een bancair dwergstaatje. Nadat het geplaagde Fortis vrijdag haar Nederlandse onderdelen al kwijt raakte, staan vanaf vandaag de spaarcenten van miljoenen Vlamingen en Walen op een Franse bankrekening."

Tja, dat komt er van .. Als de politieke klasse 1,5 jaar verliest aan communautair geruzie ... Dan staat ze met de mond vol tanden als het menens wordt.

Nu een halve week later is het Dexia waarvoor de leiders van het land in de weer zijn. "België vecht voor Dexia" titelde De Standaard van 7/10. En weer is het opletten voor de belangen van een buurland, voor Frankrijk.

Maar terwijl ons "dwergstaatje" bancair tracht te overleven, willen Vlaamse politiekers het nog verder verlilliputterd zien worden en dus herbeginnen ze op 8 otkober de "communautaire dialoog". Kapitalen smelten weg als sneeuw voor de zon, "Geld is Niets" zegt de Paus maar voor de crème de la crème van de "Vlaamse" politieke klasse is de staatsafbraak, zelfs in dit uur van hoge nood, Alles !

Het Vlaamse heir wordt aangevoerd door "de man van 0 stemmen": de alomtegenwoordige ex-Unizo-baas Kris Peeters. Zijn partijgenoot Yves Leterme heet "incontournable" te zijn wegens 800.000 stemmen. Maar waarom noemt niemand Peeters de man van nul stemmen ? Nooit verkozen bij Vlaamse verkiezingen maar wel Vlaams Minister-President. Met andere woorden: in afwachting dat het hier subtropisch warm wordt, installeert Peeters nu al de Bananenrepubliek Vlaanderen. Al wat ons nog mankeert is dat judocoach Jean-Marie Dedecker op de stoel van Peeters komt te zitten. En Dedecker haalt wel stemmen, veel stemmen.

Dedecker zou overigens wel eens het 'Paard van Troje" voor de separatisten kunnen zijn. De man wordt immers - in tegenstelling tot bv. het N-VA dat vastgepind zit op zijn communautair gestook - niet eerst en vooral als een separatist gezien. Hij scoort door zijn "recht voor de raapse" stijl en zijn aanvallen op het gesjoemel van de anderen (genre Patrick Dewael). Maar naarmate zijn aanhang wint - volgens opiniepeilingen nu al 15 % van het 'Vlaams' kiespubliek - groeit ook de groep 'Vlaamse' parlementairen die voor 'Vlaamse' afscheiding zijn. Met Vlaams Blok (ca 15 %) en NVA (5 %) zitten ze ter rechterzijde al aan ca. 35 % ! Voeg daar nog de nationalistische helft van CD&V bij en wat 'Vlaamse' SPa'ers ... Officieel is Dedecker voor confederalisme maar zoals hij het ooit in een Panorama-reportage al stoemelings zei: dat is een ander woord voor separatisme ... Hij gaf daar eigenlijk toe dat hij zijn kiezers bedriegt maar is er één politicus die dat niet doet ?

De Wever in de bres voor het rapalje van Citibank

Zie ze tegenwoordig alle dagen op televisie bezig met de bankperikelen die ze vaak zelf mee veroorzaakten. Op Nederland kon je van de week een financieel expert het eens vrank horen zeggen: "de boeven die ons in de miserie gebracht hebben, dezelfde boeven beweren nu dat ze het gaan oplossen." Geen haar op mijn hoofd denkt er aan om Jean-Luc Dehaene een "boef" te noemen, maar 'den dikke' uit Vilvoorde wist wel al in 1995 in zijn boek "Sleutels voor morgen" verdomd goed met wat voor "casinokapitalisme" we opgezadeld zitten. Drie jaar later schreef de gereputeerde superkapitalist George Soros zijn boek "De crisis van het mondiale kapitalisme - De ondergang van de vrije wereld" (1998). Soros schreef dat werk op het moment dat de financiële crisis hard toesloeg in Zuid-Oost-Azië en Zuid-Amerika. Die crisis werd afgewenteld op miljoenen arme mensen. Tien jaar later slaat de crisis toe in het hart van het Westers systeem.

Wat hebben Dehaene en zijn kornuiten gedaan om ons dit te besparen ? Is hij niet zelf gaan meeprofiteren van het systeem door beheerder te worden van één van de grootste dood-en-vernieling-zaaiers ter wereld: Inbev, de bierbrouwer wiens wisten pieken naarmate er meer mensen zich lazarus zuipen !

Hoe schaamteloos de politieke klasse tot voor kort de banken verdedigde, vonden we in ons archief terug in de knipselmap op naam van ene Bart De Wever. Deze altijd genuanceerde historicus-politicus vond op 27 maart 2007 in De Morgen "de frontale aanval van de SP.a op Citibank buiten alle proporties" (samenvatting van DM). De Winter: "Het blijft onbegrijpelijk hoe snel er ter linkerzijde wordt voorbijgegaan aan de eigen verantwoordelijkheid van de klanten die onverantwoorde leningen aangaan." Wel, zag u ook op dinsdag 7 oktober 2008 de reportage in Terzake over een arbeider die met grootse beloften over zekerheid - (deels in het Engels) ontkracht in de kleine lettertjes van het contract - door Citibank bedrogen werd ? De man is door het falen van het Amerikaanse Lehman Brothers, 40.000 euro (1,6 miljoen Belgische franken) aan zuurverdiende spaarcenten kwijt. Toch moest De Wever het rapalje van Citibank zo nodig verdedigen in zijn cynisch stuk "'T is allemaal de schuld van de banken."

Op één punt had De Wever echter gelijk: "Het is toch al te sterk dat je een bank beschuldigt van onoorbare praktijken terwijl je zelf in de regering zit die inzake consumentenkredieten de regels bepaalt en moet doen handhaven." De Wever snoerde de "socialisten" ook de mond als ze kritiek hadden op de toplonen want kijk maar naar de toplonen in overheidsbedrijven, "toebedeeld niet zelden aan mensen van socialistische signatuur."

Quasi de hele politieke klasse - op de maagden van Groen na - is mee schuldig aan de financiële ellende die ons nu overvalt. Geloven dat de politieke klasse er ons snel zal uit leiden, is een illusie die elke dag opnieuw door de feiten doorprikt wordt al spelen de meeste media nog zo sterk het spelletje mee dat er nu vooral snel terug "vertrouwen" moet komen. Vertrouwen in wat ? Vertrouwen in wie ?

Jan-Pieter Everaerts

Geen opmerkingen: