vrijdag 19 september 2008

INTERINSTITUTIONELE DIALOOG: NATIONALISTISCHE TRIOMF

http://www.vvb.org/extra//25926/rapportbemiddelaars.pdf

Persmededeling van het Paleis: rapport van de bemiddelaars

De Koning heeft deze vrijdagvoormiddag op het Kasteel te Laken de ministers van Staat François-Xavier de Donnea en Raymond Langendries en minister-president Karl-Heinz Lambertz in audiëntie ontvangen.

Gevolggevend aan de opdracht waarmee ze op 17 en 31 juli 2008 werden belast, hebben de bemiddelaars hun verslag aan de Koning overhandigd.

Daarin achten de bemiddelaars:

A. Dat een consensus kan ontstaan over de volgende punten: de dialoogstructuur zal ernstige en geloofwaardige onderhandelingen aanvatten die moeten resulteren in een grondige
[het gaat dus om een grote staatshervorming] en evenwichtige staatshervorming die moet leiden tot een verder uitbalanceren van het institutioneel zwaartepunt[het is alleszins geen "evenwichtige", maar wel een zeer eenzijdige staats(her)vorming], namelijk door meer autonomie, bevoegdheden en verantwoordelijkheden aan de gefedereerde entiteiten toe te kennen [er komt dus geen federale kieskring, noch de herfederalisering van ook maar één materie], zonder de interpersonele solidariteit ter discussie te stellen. [met andere woorden: alle resterende federale bevoegdheden, met uitzondering van de financiering van de sociale zekerheid kunnen gesplitst worden]


De dialoogstructuur zal haar werkzaamheden aanvatten met een "wit blad", zonder taboes of voorwaarden [buiten herfederaliseringen van bevoegdheden laat staan de afschaffing van de huidige deelstaten], en zal zelf haar werkmethode, haar agenda, de thema's die ze aansnijdt en het tempo van haar werkzaamheden bepalen. Er kunnen deelakkoorden worden gesloten vóór de regionale verkiezingen van juni 2009 en, in voorkomend geval, kunnen ze door de bevoegde assemblees vóór die datum worden goedgekeurd.

De dialoogstructuur zal bestaan uit zes Nederlandstalige en zes Franstalige afgevaardigden [De “dialoog”bevestigt derhalve de de facto bipolaire structuur van België], waarbij de partijen hun respectieve delegaties samenstellen zoals zij dat willen. De dialoogstructuur zal de Regering van de Duitstalige Gemeenschap op passende wijze bij haar werkzaamheden betrekken. Zij kan ook, afhankelijk van de behandelde materie, iedere andere politieke mandaathouder alsook deskundigen bij haar werkzaamheden betrekken.


De eerste vergadering van de dialoogstructuur zal plaatsvinden vóór de hervatting van de werkzaamheden van de Federale Kamers.

B. Dat aangezien de problematiek rond de kieskring B-H-V niet op de agenda van de dialoogstructuur staat, ten gepasten tijde een ander, uitgebreid onderhandelingskader moet in het leven worden geroepen om die problematiek overeenkomstig het federaal regeerakkoord op te lossen.

C. Dat overigens het welslagen van de dialoog van eenieder inspanningen vergt die bijdragen tot een klimaat van vertrouwen.

Geen opmerkingen: