zaterdag 23 augustus 2008

KRITISCHE VRAGEN BIJ HET TAALNATIONALISME

Is het moreel verantwoord om een duur federalistisch systeem te onderhouden wanneer 15% van de Belgen onder de armoedegrens leeft?

Wat is het criterium van bevoegdheidsverdeling (taal) en de bevoegdheden (bijvoorbeeld: milieu, buitenlandse handel, openbare werken...)?

Waarom is het Brussels model (territoriale tweetaligheid en tweetalige instellingen) niet toepasbaar over het hele Belgische grondgebied?

Waarom moeten taalgrenzen samenvallen met grenzen van gerechtelijke arrondissementen, kieskringen en grenzen van deelstaten?

Waarom kunnen de gewesten en gemeenschappen niet vervangen worden door de provincies?

België heeft minder inwoners dan Mexico-Stad. Waarom hebben we dan nood aan negen parlementen en zes regeringen?

Samenwerkingsakkoorden in plaats van wetten, niet-sanctioneerbare overlegcomités, geheime onderhandelingen, bijzondere meerderheden, alarmbelprocedures... Heeft het federaliseringsproces België meer of minder democratisch gemaakt?

Andere officieel meertalige landen zoals Zwitserland, Canada en India werken met méér dan zes deelgebieden (=meerpoligheid). Waarom zou dit in België niet kunnen?Is het efficiënt om budgetten door drie te splitsen?

Het federalisme impliceert andere wetten (decreten, ordonnanties) voor ‘Vlamingen’, ‘Walen’, Brusselaars en Duitstaligen. Hoe is dit te rijmen met het gelijkheidsbeginsel?

Zullen we de globalisering, klimaatveranderingen, het wereldwijde terrorisme, de nucleaire proliferatie, de verwoestijning, het tekort aan schaarse goederen... beter aanpakken met eentalige partijen, vakbonden en organisaties?

Zijn er op de wereld federaties te vinden die gebaseerd zijn op twee nationalistische entiteiten?

Waarom speelde de taalgrens gedurende meer dan 1000 jaar geen rol in de Belgische geschiedenis?

Zal het makkelijker of moeilijker zijn om een EU bestaande uit een paar honderden regiostaten te doen functioneren?

Is taalnationalisme dat mensen probeert te classificeren zoals insecten een moreel hoogstaande ideologie?

Op welk moment heeft de burger inspraak gekregen in het proces van wat men staatshervormingen noemt?

Federalisme, confederalisme, centralisme, decentralisatie, unitarisme: waarom worden deze termen nooit aan de burger uitgelegd?

Hoeveel tijd gaat niet verloren aan eindeloze discussies over “staatshervormingen” die het einde van de Belgische staat dichterbij brengen?

Waarom komen unitaristische groeperingen en partijen nooit in de openbare media, hoewel universitaire onderzoeken aantonen dat ze in België 25 à 50% van de publieke opinie kunnen vertegenwoordigen?

Zes regeringen, negen parlementen, drie gewesten, drie gemeenschappen: kan het wat simpeler?

Taalhomogene “vaderlanden” als “Vlaanderen” en “Wallonië” in een politiek eengemaakt Europa: toekomstgericht of ... oubollig?

Zal de toekomstige Europese president het Nederlands, het Fries, het Ests, Baskisch, Bretoens, Sloveens... moeten kennen om door taalnationalisten aanvaard te moeten worden?

Zijn er de laatste 200 jaar oorlogen uitgevochten waarbij nationalisme geen rol speelde?

Als men stelt dat “Vlamingen” en “Walen” niet in één staat kunnen samenleven, kan men dan niet hetzelfde beweren voor autochtonen en allochtonen?

Telkens zoeken politici naar nieuwe verschillen, steeds weer tussen twee dezelfde entiteiten (“Vlaanderen” en “Wallonië”) als mogelijke scheidingsgrond. Zijn verschillen niet de basis van een democratie?Is racisme en fascisme mogelijk zonder nationalisme?

Zijn er vormen van meertalig racisme?

Als gelijkenissen en verschillen zo belangrijk zijn, als het volstaat om voldoende “gelijkenissen” – bijvoorbeeld in taal – te vinden om een staat te vormen, waarom dan nog verkiezingen?

Confederalisme betekent een unie van twee of meer onafhankelijke staten. Hoe kunnen partijen dan verklaren dat ze voor confederalisme maar tegen separatisme zijn?

Volgens de Grondwet moeten parlementairen de hele natie vertegenwoordigen. Kan dit met taalgesplitste partijen?

De Belgen leven al 600 jaar op hetzelfde territorium in een politieke en sociaal-economische ruimte. Waarom zou dit nu niet meer kunnen?

Wat blijft er nog over van de taalrechten van de 200.000 Nederlandstaligen te Brussel indien België ophoudt te bestaan?

FDF, N-VA, Vlaams Belang: Wat is het verschil ideologie?

Het stichtingsprincipe van de Europese Unie is de harmonisering van verschillende economieën. Waarom doet men in België het tegengestelde?

Er zijn zeer grote economische verschillen tussen West- en Oost-Duitsland. Toch is er maar één Duits minsterie van tewerkstelling. In België zegt “men” nochtans dat dit onmogelijk is voor “Vlaanderen” en “Wallonië”?

Geen opmerkingen: