vrijdag 29 augustus 2008

Bianca Debaets of de tragiek van het nationalisme


Onderstaand bericht (mail) dateert van 2003. Bianca Debaets (politica bij CD&V) schreef deze mail toen naar Manifestobru (zie links). Ze was net lid geworden van B Plus. Vandaag is deze moedige en tegendraadse vrouw onder druk van haar partij uit B Plus moeten stappen. Zo machtig is het taalnationalisme in België. Dit bericht is niét gericht tegen Mevrouw Debaets, maar wil gewoon wijzen op de gevaren van het nationalisme, dat geen tegenspraak duldt. MEN MAG VAN DE TRADITIONELE PARTIJEN NIET VOOR BELGIË ZIJN ! Het bijwonen van Ijzerbedevaarten en -Wakes wordt dan weer wél geduld.
STEUN mensen die zich verzetten tegen de opsplitsing van BELGIË:

mail@biancadebaets.be



-----Oorspronkelijk bericht-----
Van: Bianca [SMTP:bdebaets@chabert.irisnet.be]
Verzonden: donderdag 20 februari 2003 10:55
Aan: 'support@manifestbru.be'
Onderwerp:

Beste,

Gisteren bezorgde […], docent aan het Rits, me jullie manifest. Het doet me enorm veel plezier vast te stellen dat zoveel mensen het solidariteitsmodel nastreven, wat Vlaamse (extreem)rechtse krachten ook mogen beweren.

Maar al te veel lui van verdacht allooi misbruiken de geschiedenis en zetten allerlei acties op om hun "Vlaamse identiteit" te versterken. Denken we maar aan Vlaanderen Vlagt. Deze vlaggers vinden het nodig om sportieve en culturele manifestaties te verstoren door te pas en te onpas met hun Vlaamse Leeuw te wapperen. Niet zo onschuldig als men denkt, helaas. Ik neem graag de woorden van Mia Doornaert (journaliste bij de Standaard) over: "VlaamSCH is valSCH".

En Ludo Dierickx schrijft in z’n boek "Nationalisme onder het mes" terecht: "De toekomst is aan de splitsers, nationalisten, confederalisten en separatisten, die bewust en onbewust vrolijk bijdragen tot het verwezelijken van het hoofddoel van het Vlaams Blok: een onafhankelijke cultuurhomogene Vlaamse staat. Ik ben zelf sinds enkele maanden lid van Bplus, een beweging voor een federaal en vernieuwd Belgie. Bplus wil de sociale solidariteit tussen alle burgers van de gewesten behouden en verder ontwikkelen in een Europees perspectief, de banden tussen Vlamingen, Walen, Duitstaligen, Brusselaars en mensen van allochtone origine verstevigen en het Belgisch institutioneel systeem verbeteren met eerbied voor de gewestelijke autonomie, de culturele verscheidenheid en het pluralisme.

Laten we onze krachten bundelen en samen het nationalisme en racisme bestrijden, uit liefde en respect voor onze stad, ons land en al haar medeburgers. Leve de diversiteit!


Bianca Debaets
1050 Brussel

Geen opmerkingen: