woensdag 4 september 2013

ARTIKEL 35 IS GEEN CONFEDERALISME

Volgens sommigen impliceert de uitvoering van art. 35 van de Belgische Grondwet de overstap naar confederalisme. Nochtans strookt die visie niet met de werkelijkheid.

Vic ANCIAUX zegt dat dit artikel de volgende inhoud heeft:
 
"Het grondwetsartikel 35 voorziet in de parlementaire goedkeuring van een ‘exhaustieve lijst' van beleidsdomeinen die de deelstaten samen willen behartigen: de confederale materies. De overige beleidsdomeinen behoren dan tot de bevoegdheid van de deelstaten'. ("Een confederaal België kan wel", De Standaard, 10 januari 2013, p. 25).

Mark EYSKENS heeft het over

"de toepassing van artikel 35 dat zegt dat de gewesten onderling moeten overleggen wat zij nog samen willen doen" (Eyskens antwoordt Bourgeois, 17 maart 2013)

Welnu, artikel 35 van de Belgische Grondwet luidt:

"De federale overheid is slechts bevoegd voor de aangelegenheden die de Grondwet en de wetten, krachtens de Grondwet zelf uitgevaardigd, haar uitdrukkelijk toekennen.

De gemeenschappen of de gewesten zijn, ieder wat hem betreft, bevoegd voor de overige aangelegenheden onder de voorwaarden en op de wijze bepaald door de wet. 

Deze wet moet worden aangenomen met de meerderheid bepaald in artikel 4, laatste lid".

Toelichting:

De Grondwet en de (bijzondere) wetten kennen aan de federatie de bevoegdheden toe waarvoor zij bevoegdheden toe. Het is de federale overheid die dit regelt. Immers, art. 35 moet ingevuld worden met de meerderheid van de stemmen in elke taalgroep van elke Kamer, op voorwaarde dat de meerderheid van de leden van elke taalgroep aanwezig is en voor zover het totaal van de ja-stemmen in beide taalgroepen twee derden van de uitgebrachte stemmen bereikt.

De gemeenschappen en gewesten zijn bevoegd voor de andere bevoegdheden. Ook hier gebeurt de bevoegdheidsverdeling door de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

De in het rood aangeduide delen uit de verklaringen van Anciaux en Eyskens kloppen derhalve niet.

In een confederatie daarentegen zou de soevereiniteit niet bij het Belgisch parlement liggen, maar alleen bij de onafhankelijke lidstaten van een Belgische statenbond.



Geen opmerkingen: