Even recapituleren: Sedert 2004 zitten CD&V en N-VA (als kartel) in de Vlaamse regering. Sedert 2007 zit CD&V in de federale regering en vormt ze een meerderheid, waarvan de N-VA deel van uitmaakt. Vandaag heeft de N-VA dat vertrouwen opgezegd, omdat ze vonden dat er op communautair vlak geen vooruitgang geboekt werd en zou geboekt worden.
Zodus gaat de N-VA op federaal niveau oppositie voeren tegen zijn kartelpartner. Maar dat is nog niet alles. Indien CD&V, net als de N-VA, verkiest om niét deel te nemen aan de communautaire onderhandelingen, dan blijft het kartel gewoon bestaan. Wel bestaat het risico dat de regering dan valt. Zal CD&V dit doen? Dat lijkt zeer twijfelachtig, wat hebben ze immers te winnen bij nieuwe verkiezingen? Natuurlijk kan CD&V wél mede-onderhandelen, waarbij ze het kartel opblaast (of waarbij de N-VA het kartel opblaast).
Ze kan er natuurlijk voor kiezen om het kartel voort te laten bestaan. Enkel ... om deel te nemen aan “interdeelstatelijke onderhandelingen” moet er eenparigheid zijn binnen de Vlaamse regering. Zodus moet N-VA uit die Vlaamse regering stappen. Interessant toch, waar onze politici zich mee onledig houden, niet? Noteer ook dat een regering zonder meerderheid aan Nederlandstalige kant (de situatie die nu ontstaan is door de houding van de N-VA) door CD&V in het verleden als “antivlaams” werd bestempeld.
Het komt dus hier op neer:
A. CD&V neemt geen deel aan onderhandelingen, maar blijft in de regering. N-VA voert dus oppositie tegen eigen kartelpartner en de communautaire onderhandelingen verdwijnen.
=> Kans: Klein, maar niet onbestaand. CD&V blijft “goede Vlaming”, maar anderzijds zullen nationalisten zeggen dat “de Franstaligen” hun slag thuis hebben gehaald.
=> Gevolg: Enorme spanning in federale regering; breuk binnen kartel, waarbij kartel wel gehandhaafd blijft, N-VA
B. CD&V neemt aan onderhandelingen en blijft in de regering. N-VA voert dus niet echt oppositie tegen eigen kartelpartner en communautaire onderhandelingen gaan gewoon door
=> Kans: Groter dan “A”. CD&V blijft “goede Vlaming”, maar anderzijds zullen nationalisten zeggen dat “de Franstaligen” hun slag thuis hebben gehaald. (we vallen in herhaling)
=> Gevolg: Kartel dreigt te barsten. Hoewel ... N-VA kan nog altijd zeggen dat ze enkel de “Franstaligen” wantrouwt en de onderhandelingen op hun mérites gaat beoordelen; N-VA gaat uit Vlaamse regering ... hoewel ze er nog in kunnen blijven om hun “partner een kans te geven”
C. CD&V stapt uit regering
=> Kans: Men weet maar nooit. CD&V worden dan “übervlamingen” (maar ze weten dat ze bij verkiezingen nooit meer zelfde score zullen halen)
=> Gevolg: Kartel blijft overeind en nieuwe verkiezingen... Hoewel Leterme naar de Koning kan stappen om wat tijd te winnen (hij is het ondertussen gewoon)
Onze gok? Een zeer ingewikkelde constructie, waarbij kartel blijft bestaan, CD&V “waakzaam” deelneemt aan onderhandelingen en Bourgeois in Vlaamse regering tegenstemt, maar zijn partij toch blijft doorbesturen (ondanks verzet VLD en SP.A). Maar met die gekken hier kan het natuurlijk ook iets helemaal anders zijn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten